De ce Homeopatia?

HOMEOPATIA – este o metoda de tratament naturala,complet netoxica si fara efecte secundare

Din punct de vedere stiintific homeopatia este o metoda terapeutica ce stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului folosind medicamente numite remedii homeopatice. Bazat pe un numar de principii si practici testate, imbogatite permanent prin experimentare si observatie. Homeopatia isi dovedeste adevarata valoare si eficienta numai daca tratamentul este consecvent si de durata. Exista si situatii in care remediile homeopatice, aplicate in stadiul acut al afectiunii sunt eficiente, iar efectele spectaculoase. Intr-o acceptiune mai larga, homeopatia este o forma de medicina alternativa folosita in toata lumea, cunoscuta si practicata in multe tari, fiind una din cele mai populare forme de practica medicala complementara.

Incepand cu anul 1796, medicul si chimistul german Samuel Christian Hahnemann a propus o noua abordare terapeutica bazata pe principiul similaritatii (similia similibus curantur). In conditiile in care la inceputul secolului XIX, metodele terapeutice folosite in mod curent erau foarte agresive (cantitati mari de substante toxice, sangerare, etc), homeopatia s-a impus ca o metoda blanda, sigura si fara reactii adverse. De-a lungul timpului, acest sistem terapeutic si-a dovedit pe deplin eficienta si avantajele, fiind utilizat in prezent in toata lumea. Denumirea provine din limba greaca: homeo – asemanator, pathos – boala.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, homeopatia ocupa locul al 2-lea ca raspandire, intre formele de practica medicala. Homeopatia este larg folosita in inteaga lume: in Anglia, de exemplu, este utilizata de mai multe generatii chiar de catre familia regala; circa 39% din populata Frantei apeleaza la homeopatie; iar in Germania este practicata de aproximativ 20% din medici. Autoritatile din Canada si Statele Unite au recunoscut oficial practica homeopatica inca din 1938. Situatii asemanatoare se intalnesc si in alte tari ale Europei, ca: Belgia, Austria, Elvetia, Grecia, Spania. Homeopatia este, de asemenea, foarte populara in India, unde este folosita de circa 55% din medici, ca si in Australia, Mexic si in alte tari sud-americane.

In Romania homeopatia este recunoscuta de Ministerul Sanatatii si este practicata numai de medici cu competenta in domeniu. De asemea exista o industrie farmaceutica cu acest profil, precum si o retea de farmacii homeopate, care pun la dispozitia publicului remediile homeopatice.

In lume, la ora actuala exista numeroase scoli de homeopatie, societati si asociatii (nationale si internationale), cu o bogata activitate stiintifica. Anual, se organizeaza conferinte, congrese, cursuri de homeopatie, se editeaza publicatii si o literatura de specialitate de buna calitate. Mai nou, medicii homeopati au la indemana si utilizeaza cu succes programe specializate pentru calculatoarele personale.