Intrebari frecvente

In aceasta sectiune ne-am propus sa raspundem principalelor intrebari adresate de pacienti. Daca aveti alte intrebari va rugam adresati-le medicului, telefonic sau pe adresa de email : medic@plusmed.ro

1. ESTE UN TRATAMENT NATURAL ?

Remediile homeopatice sunt preparate din substante naturale. Utilizarea substantelor inalt diluate garanteaza absenta toxicitatii. Dozele infinitezimale trateaza organismul cu blandete.

2. SE ADRESEAZA INTREGULUI ORGANISM ?

Homeopatia trateaza pacientul in intregul sau, privindu-l prin perspectiva completa a existentei, sub toate aspectele sale: fizic, mental, psihic, emotional si spiritual. Pacientul este stimulat sa se cunoasca mai bine si sa-si gaseasca propriul echilibru, fiind implicat activ in procesul de vindecare.

3. TRATAMENTUL HOMEOPATIC ESTE INDIVIDUALIZAT ?

Homeopatia tine cont de mediul si stilul de viata al persoanei, tratand bolnavul si nu boala. Doi pacienti cu acelasi diagnostic vor primi remedii diferite, in functie de simptomele fiecaruia. Prescrierea remediului, ca si urmarirea tratamentului se sprijina pe dialogul deschis cu medicul homeopat, o buna comunicare fiind conditia esentiala a reusitei tratamentului.

4. OFERA O SANSA IN PLUS INSANATOSIRII.

Pentru a gasi remediul cel mai potrivit pentru dumeavoastra, remediul similimum, medicul trebuie sa afle cat mai multe despre dumneavoastra ca individ, nu numai ca bolnav. Legat de problemele de sanatate pe care le aveti, medicul este interesat de un maxim de detalii. De exemplu: locul exact al durerii, felul durerii, momentul de aparitie, extinderea lor, simptomele insotitoare, cauza, situatiile in care se amelioreaza sau se agraveaza. Acest lucru este valabil pentru toate simptomele dumneavoastra. Istoricul medical personal si familial: apetitul, preferintele si aversiunile alimentare, setea, reactia la temperatura, somnul, menstruatia, nivelul general al energiei, aspectele psiho-emotionale si comportamentale care va sunt caracteristice sunt deasemenea importante. Daca este necesar, homeopatul va va recomanda si investigatiile necesare in colaborare cu medicul dumneavoastra de familie. Din acesta cauza prima consultatie (interviu) poate sa dureze o ora sau chiar mai mult. TOATE ACESTE INFORMATII SUNT STRICT CONFIDENTIALE.

7. IN CE CONSTA TRATAMENTUL ?

Tratamentul consta in administrarea remediului homeopatic. Acesta se prezinta sub forma de granule, tablete sau, mai rar, pulbere care se dizolva pe limba. Uneori se administreaza in apa. Frecventa de administrare este stabilita de medicul homeopat si trebuie respectata intocmai. Daca sunt necesare mai multe prize, remediul trebuie pastrat la adapost de lumina si mirosuri puternice. Inainte si dupa administrarea remediului este recomandat sa nu beti, sa nu mancati, sa nu fumati si sa nu va spalati pe dinti macar 30 de minute. In perioada tratamentului (si chiar dupa aceea) este bine sa evitati cafeaua si produsele puternic aromate, care contin menta, eucalipt, camfor s.a., acestea putand sa interfere cu actiunea remediului. Daca folositi alte medicamente sau suplimente nutritionale trebuie sa informati medicul care va va sfatui cum sa procedati in continuare. Trebuie sa aveti in vedere ca unele medicamente cum sunt antibioticele, preparate pe baza de cortizon, hormonii, s.a. pot sa antidoteze actiunea remediului.

8. CE SUNT REMEDIILE HOMEOPATICE ?

Tratamentul homeopatic nu este un “tratament cu plante”, cum gresit se crede uneori. Desi multe dintre remedii sunt preparate din plante, altele au la origine produse animale, metale sau alte minerale, ori produse patologice umane, chiar unele veninuri folosite si in alte terapii. Remediile se prepara pornind de la substante naturale, care prin diluare si dinamizare progresiva intr-o solutie alcoolica conduc la obtinerea diferitelor potente ale unui remediu. Aceste procese strict controlate transforma substantele „crude”, de la care s-a pornit, in remedii, astfel incat sa dobandeasca proprietati terapeutice noi. De aceea remediile sunt mai eficiente decat, de exemplu, ceaiurile preparate din aceleasi plante.

9. CUM ACTIONEAZA REMEDIILE HOMEOPATICE ?

Se pare ca raspunsul apartine mai putin chimiei. Remediul homeopatic influenteaza mai degraba energia organismului si nu echilibrul sau biochimic. Procesul de diluare succesiva, insotita de dinamizare, imprima „amprenta energetica” a substantei initiale lichidului in care a fost diluata. Uneori dilutiile sunt atat de mari (1 la 10 miliarde) incat in remediu nu mai ramane decat „amprenta energetica” a substantei initiale. Bine, veti spune, dar daca la nivelul de diluare la care se ajunge, in solutie nu va mai ramane nici o urma chimica din substanta initiala, atunci cum actioneaza remediile ? Putem asemana actiunea remediului cu o transmisie de televiziune, in care imaginea initiala este convertita in semnal electro-magnetic, transmis catre un receptor si decodat de televizorul nostru. „Amprenta energetica” a substantei initiale este administrata organismului prin remediul homeopatic, care apoi este „decodata” si utilizata pentru vindecare. Mai departe, remediul homeopatic, actionand ca un semnal, va declansa reactii particulare din partea organismului, care conduc la vindecare.

10. SUNT CONTRAINDICATE REMEDIILE HOMEOPATICE ?

Homeopatia se bazeaza pe utilizarea substantelor supuse diluarilor succesive, pana la doze infinitezimale care nu mai pastreza urme decelabile din substanta chimica. Aceasta face ca remediile homeopatice sa fie lipsite de toxicitate, sa nu produca efecte adverse. Ele devin astfel apte de a fi utilizate in siguranta de catre orice pacient, fiind in mod particular indicate ca tratament pentru copii si gravide. Utilizarea unui remediu incorect nu va produce nici un fel de efecte. Organismul ignora prezenta remediului si nu declanseaza nici o reactie, nefiind “acordat” cu remediul administrat. Nu exista riscul de aparitie a intoxicatiei daca remediul homeopatic este administrat in cantitate mare, asa cum se produce in cazul medicamentelor obisnuite care, dupa cum se stie, actioneaza la nivel biochimic.

11. CE SE INTAMPLA IN TIMPUL TRATAMENTULUI ?

In saptamanile care urmeaza inceperii tratamentului este probabil sa sesizati anumite schimbari: energie mai buna, somn linistit, optimism, ameliorarea problemelor fizice. Uneori simptomele dumneavoastra se pot agrava pentru scurt timp dupa ce luati remediul homeopatic. Alteori organismul apeleaza la o metoda de „curatire” manifestata printr-o secretie (nazala, vaginala, etc.), diaree, transpiratie, eruptie cutanata. Alteori reapar simptome pe care le-ati mai avut inainte. Toate acestea arata ca remediul actioneaza. Nu trebuie sa combateti o astfel de reactie folosind alte medicamente. Sfatuiti-va cu medicul homeopat. Situatiile acute aparute pe parcursul tratamentului, aparent fara legatura cu afectiunea de baza, trebuie semnalate medicului. Este bine sa nu luati medicamente fara sa va consultati cu homeopatul.

12. DIETA SI STILUL DE VIATA IN TIMPUL TRATAMENTULUI

Daca este cazul, medicul homeopat va poate recomanda o anumita dieta in functie de afectiunea pe care o aveti. Uneori alimentatia incorecta sau stilul general de viata se pot concretiza in factori care contribuie la mentinerea problemelor de sanatate cu care va confruntati.Constientizarea si eliminarea lor face ca tratamentul sa fie mult mai eficient. Ca regula generala este bine pentru sanatatea dumneavoastra sa consumati alimente fara aditivi, coloranti sau conservanti si periodic sa urmati o cura de cruditati si sucuri naturale.

13. FAC DEJA UN TRATAMENT. POT URMA SI UNUL HOMEOPATIC ?

Pe parcursul tratamentului homeopatic, pacientii pot apela la serviciile medicale obisnuite, daca o doresc sau necesitatea o impune, ca de exemplu, pentru a efectua unele investigatii, ori in situatii de urgenta sau pentru interventii chirurgicale, la indicatia medicului. Este bine insa, ca homeopatul sa fie incunostiintat despre acestea ca si despre diversele tratamente urmate de pacient, pentru a putea conduce corect cazul. Pacientilor aflati in tratament de durata pentru unele boli cronice nu li se intrerupe medicatia la initierea tratamentului homeopatic ci, pe masura ce ameliorarea se va instaura, dozele celui dintai vor fi reduse progresiv. Exista si medicamente care inactiveaza remediul homeopatic – de tipul cortizonului, antibioticelor, anticonceptionalelor – caror administrare pune sub semnul intrebarii rezultatul tratamentului homeopatic.

DACA SUNTETI SUB TRATAMENT MEDICAL NU RENUNTATI LA MEDICATIE INAINTE DE A CONSULTA MEDICUL !