Kinetoterapia

Terapia prin miscare sau kinetoterapia nu este o noutate, dupa cum s-ar crede, ci este atestata documentar de aproape 5000 de ani, fiind folosita cu succes in profilaxie si recuperare medicala, ca urmare a faptului ca este netoxica, neinvaziva si fara efecte secundare.

Aceasta este o forma terapeutica care combina exercitii fizice, statice si dinamice, manipulari vertebrale si ale articulatiilor sau segmentelor corporale afectate, presiuni la nivelul punctelor dureroase sau in puncte specializate, gimnastica recuperatorie.

Kinetoterapia are vaste indicatii asociindu-se practic tratamentelor aplicate in toate specialitatile medicale: reumatologie, traumatologie, cardiologie, nutritie, neurologie, pediatrie, obstetrica- ginecologie etc.

Tratamentele recomandate la cabinet sunt individualizate, se desfasoara cu un singur pacient care beneficiaza initial de o evaluare complexa efectuata de medic, apoi de kinetoterapeut. Rezultate deosebite se obtin asociind kinetoterapia cu alte tipuri de tratament: terapie cuantica, diverse tipuri de masaj, reflexoterapie, electrostimulare.

Este foarte important de precizat rolul kinetoterapiei la copii atat in profilaxie cat si in tratamentul tulburarilor de statica a coloanei vertebrale- cifoza, scolioza, lordoza, dar si pentru stimularea sistemului imunitar, a diverselor probleme digestive, metabolice, excretorii sau sechele posttraumatice.

Kinetoterapia se poate aplica din primele zile de viata (la copiii care se nasc cu diverse deformari ale picioarelor, bazinului, contracturi musculare, pareze, paralizii) pana la adult si varstnic, avand efecte impresionante asupra diverselor tipuri de artroze (coxartroza, gonartroza), spondiloze vertebrale, lordoze, sciatica si hernie de disc, dar si in afectiuni neurologice (nevralgii, pareze si paralizii, sechele de accidente vertebrale) sau ortopedice (entorse, luxatii si recuperare postoperatorie).

Kinetoterapeutii (absolventi de studii superioare si multiple cursuri complementare de perfectionare si evolutie spirituala) sunt in relatie de colaborare cu medici specialisti, medici de balneofizioterapie si recuperare medicala.