Terapia craniosacrala®

“Sistemul craniosacral este sistemul cheie care controleaza si tine laolalta corpul fizic, mintea,
emotia si spiritul într-un singur mecanism”

                                                            dr. John E. Upledger, Bazele stiintifice ale terapiei craniosacrale

Terapia craniosacrala a fost dezvoltata de dr. John E. Upledger, in urma studiilor stiintifice pe care le-a condus la Universitatea de Stat Michigan din Statele Unite, impreuna cu alti medici si cercetatori intre anii 1975 si 1983. Terapia se studiaza la Institutului Upledger, din anul 1985 sub indrumarea profesionistilor din domeniul medical: osteopati, doctori in medicina, psihiatri, dentisti, chiropractori, kineto-terapeuti, practicieni ai terapiilor prin masaj.

Terapia craniosacrala este o metoda blanda de evaluare si imbunatatire a functionarii sistemului fiziologic al corpului care activeaza procesul natural de auto-corectare si auto-vindecare al corpului, prin actionare asupra sistemului craniosacral.

Sistemul craniosacral este compus din oasele craniene, membranele meningeale, structuri care controleaza presiunea intracraniana si lichidul cefalorahidian ce inconjoara si protejeaza creierul si maduva spinarii. Gradul de mobilitate al acestora ne dau ritmul craniosacral. Pe de alta parte corpul este constituit din fascii (tesuturi conjunctive care imbraca si sustin organele, muschii, ligamentele, structurile scheletice) care se continua pana in membrana cutanata. Dezechilibrele dintre fascii, membrane, ligamente etc. produc contracturi in structura osteomusculara, iar impreuna cu disfunctionalitatile din sistemul craniosacral, genereaza variatii de la normalitate a ritmului craniosacral. Tocmai aceasta variatie a ritmului craniosacral este baza acestei terapii relativ noi, dezvoltata de dr. John E. Upledger.

Scopul terapiei este o imbunatatire a ritmului craniosacral prin detensionarea suturilor dintre oasele craniene, a membranei dura mater, a membranelor legate de coloana vertebrala, precum si a celorlalte tesuturi, o relaxare a contracturilor si refacerea circulatiei limfatice, sanguine, nervoase si energetice.

Terapia craniosacrala este o metoda de tratament delicat si totusi extrem de puternic, pacientii fiind de multe ori surprinsi de faptul ca desi sunt atinsi foarte usor, simt un impact energetic subtil in intregul corp. Uneori isi amintesc de trecut si pot experimenta o eliberare emotionala. Terapia nu interactioneaza in mod negativ cu nici un fel de de alta forma de tratament sau medicatie si este o terapie fara risc sau efecte secundare. Terapeutul nu diagnosticheaza si nu prescrie medicamente.

Aceasta terapie este tot mai mult folosita preventiv, pentru intarirea sistemului imunitar si a rezistentei la imbolnavire, relaxare, eliberari la diferite niveluri ale corpului (pelvin, toracal, cranian), deasemenea trateaza durerea cronica si o mare varietate de probleme neurologice si neuromusculare, probleme ale tesutului conjunctiv, precum si toate tipurile de dureri de cap, probleme de auz, vertij, probleme articulare, probleme ale sinusurilor, probleme de vedere etc.

Mai multe informatii despre terapia craniosacrala si cum va poate ajuta aceasta, gasiti pe site-urile Asociatiei Craniosacrala – metoda Upledger si al Institutului Upledger.