Terapia Schroth

Ce este terapia Schroth ?

Terapia Schroth presupune abordarea tridimensionala a tratamentului scoliozei si a fost conceputa de Katarina Schroth la inceputul anilor 1900. Aceasta a incercat sa-si corecteze propria scolioza punand accent pe respiratie si contractie musculara.
Ideile de baza ale terapiei consta in corectarea deformarii coloanei vertebrale prin elongatie maxima activa, derotarea vertebrelor prin respiratie tridimensionala si stabilizarea musculara in pozitia maxima corectiva.

Pricipalele obiective ale terapiei sunt:
– diminuarea gradului de scolioza, respectiv incetinirea sau stoparea progresarii acesteia pana la maturitatea osoasa;
– prevenirea proceselor degenerative ale diferitelor segmente (muschi, articulatii, zone intervertebrale);
– constientizarea si stabilizarea senzatiei de postura corectiva;
– cresterea capacitatii cardio-pulmonare;
– imbunatatirea posturii si a aspectului estetic;
– ameliorarea durerii;
– imbunatatirea starii psihice a pacientului.

Indicatii terapeutice
Terapia Schroth este indicata ca tratament conservator in cazul: scoliozelor, maladiei Scheuermann, in atitudini posturale disfunctionale, in modificari ale posturii coloanei vertebrale cauzate de procese degenerative.
Scolioza poate fi tratata cu success daca este descoperita la timp printr-un simplu screening de specialitate, iar inainte de inceperea terapiei este necesara evaluarea si dignosticarea tipului de curbura scoliotica.
Varsta minima care se recomanda pentru inceperea terapiei este de 8 ani, maturitatea intelectuala a pacientului fiind importanta in constientizarea tehnicilor terapeutice.